teisipäev, 18. juuli 2017

Mõisate päevad

Puhtjuhuslikult avastasime, et toimub mõisate päev. Kuigi oleme juulis nii õhtuti kui ka nädalavahetustel ülitöised olnud, leidsime siiski selle aja, et natuke kodukanti avastada.
Valisime külastamiseks Kärstna mõisa. Me oleme seal küll enne ka käinud, aga no minu haugimäluga on iga käik ikka jälle uus ja esmakordne.
Igal juhul oli see mõis väga uhke. Praegu on seal sees külakeskus ja tundub, et nad majandavad seal päris edukalt. Avatud mõisate päevalgi oli üles seatud vahva kodukohvik ja käsitööpood.
Igal täistunnil toimus giidiga ringkäik. Meie ringkäigul osalesid siis mina, Tiit ja Anna-Liisa :)
Mõisa ajal oli ehitis koguni nii peen, et hoone esimesel korrusel oli sammaskäik, kust sai hobuste ja tõllaga läbi sõita. Ikka selleks, et härra ja proua vihma käes ei peaks viibima.  Väga asjalik oli ka see, et proua tuba oli väga suur, maast laeni eenduva aknaga ja parima võimaliku vaatega. Härra tuba oli pehmelt öeldes tagasihoidlikum. Nii peabki olema! Ainult et rahakapp oli miskipärast härra tuppa sattunud. Ju sellega oli mingi segadus, no mida teeb härra rahaga!

Väike fotoshoot

Tippmodell tööhoos


Kärstna mõisnike hauakabel. 

Käisime ka mõisnike hauakambris. Kärstna mõisnikel muuseas on Eesti ilusaim hauaskulptuur- suur ja uhke lõvi.
Hauakabel on ilusasti renoveeritud ja ka mõisnikute kirstud olevat selle keldris ilusasti alles.


Related image

Käisime veel Veisjärve ääres. See on üks päris suur järv, kuid tema keskmine sügavus on üks meeter. Tiit ja Anna-Liisa käisid seal ka ujumas, kuigi erilist ujumisoskust see järv just ei nõudnud.
Veisjärves lonkimas
Selle sõidu põhjal saime taas kinnitust sellele, et elu maal on põnev ja vaheldusrikas. Väga palju nägime väga korras ja ilusaid talukohti.
Kuna me sõitsime mööda kõrvalteid, siis ühel hetkel tekkis meil tunne, et oleme sattunud kodumaisele safarile. Esmalt nägime suurt jänest, kes metsa ääres põllul kükitas. Jätsime auto seisma ja uudistasime üksteist. Korraga libises meist üle tume vari ja KOTKAS langes taevast meie jänkule kallale. Tänu taevale jänes märkas teda ja jõudis metsa karata.
Sõitsime edasi ja mõne meetri pärast läks rebane üle tee. Just sinna metsa, kuhu see vaene jänku jooksis.  Päeva jooksul nägime kokku 13 liiki loomi ja linde. Anna-Liisa luges sinna sisse ka metsmesilase, nii et võib-olla see number päris aus ei ole ka :)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar