kolmapäev, 30. november 2022

15... Poola ja koju

Lahkusime toerdast Potsdamist ja õhtuspoolikuks jõudsime Pooa Malborki lossi. See oli tohutult suur loss, mis oli teistest selle reisi väga palju vanem. Väidetavalt on tegu pindalalt maailma suurima linnusega. Kindluse rajamist alustati juba 13. sajandil ja seda ehitati kokku 230 aastat. Näiteks on see neli korda suurem kui Windsori loss. Hetkel on loss põrandapindalalt maailma suurim linnus ning Euroopa suuri tellistest ehitis. Nii et kõige- kõigesid oli hästi palju. Kõige muu hulgas kuulub loss ka UNESCO maailmapärandi nimekirja. Nii et igati vaatamist väärt.

Loss sai sõjas karmilt pihta, aga poolakad, tuntud restaureerijad, on ta uuesti üles ehitanud. Väga raske on ette kujutada, et kuidas neil ammustel aegadel elu lossis ikkagi toimus. Üks väärt asi on iseenesest audiogiid. Enamasti igal pool on audiogiidid sellised, et igas ruumis või kunstimuuseumi korral ka iga maali juures on mingi number. Valid oma giidilt sama numbri ja kuuledki selle ruumi/maali kohta infot. Selles lossis oli teisiti. Audiogiid sai ise aru, kus sa parajasti asusid ja jutustas sulle siis sind ümbritseva kohta. Lisaks, kui kõik selles kohas oli vaadatud ja kuulatud, andis ta sulle ka juhatust, kuhu nüüd edasi minna. Sellega oli natuke segadust ka. Tiit näiteks ei viitsinud oma giidi niiväga kuulata ja ei osanud siis kusagile minna või läks vastuvoolu. Aga giid jutustas päris huvitavalt ja lisaks olid ajastule omased helid ja muusika. Täitsa tore oli nii omasoodu kulgeda. Mitte ühte pilti mul millegipärast Malborki kohta ei ole!
Aus ülestunnistus on küll see, et reis on juba päris pikk olnud ja ega enam seda esimeste päevade värskust ei ole, et kõigest väga vaimustuda. Kes aga Poolast läbi sõidab ja siiakanti satub, siis kindlasti tasub lossis käia. Vajalik ette broneerimine.
Õhtuks oli meil ööbimine Elblagi linna vanalinnas. Jalutasime natuke linnas, kus toimusid mingid pidustused, umbes nagu meie hansapäevad. Sõime õhtust (Poolas on meie jaoks vägagi mõistlikud hinnad väljas söömisel) ja kadusime magama. Järgmine päev sõitsime ja sõitsime ja sõitsime ja lõpuks jõudsimegi koju.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar