kolmapäev, 19. oktoober 2022

13 Potsdam


Täna sõitsime Münchenist Potsdami. Potsdam oli minu jaoks üks selle reisi üllatusi. Kui ma ööbimisi broneerisin, siis oli Potsdam minu jaoks lihtsalt nagu Berliini eeslinn. Et saab ehk mugavamalt majutust ja on rohkem parkimisvõimalusi. Ja kuna me ööbisime seal kaks ööd, siis on hea Berliinis käia. Aga tegelikult on Potsdam imeilus linn. Eesti mõistes äkki nagu Tallinn ja Viimsi, ainult et mastaabid on sajakordsed.

Meie ööbimine oli näiteks ühes linnavillas. Korter oli täis antiiki. Laiad vahatatud põrandalauad, suured toad. Anna magas üldse kinnisel verandal, sest ta lihtsalt tahtis.  Kuna me kasutasime sealset kööki, siis oli päris kõhe sealseid väärtuslikke nõusid kasutada. Vaskpotid ja kristallist pokaalid, üleeelmise sajandi inglise portselan. Magamistoas oli isegi massaazitool. Meile tundus, et tegu oli majaperenaise enda korteriga. Perenaine ise oli liikumisvõime kaotanud ja elas nüüd korrus allpool. Villa kokku oli väga väga suur, meie korter oli sellest vaid osa. Lisaks asus see järve või jõe kaldal. Siin on tohutu veevõrgustik, mis ulatub igas suunas ja kuni Berliinini välja.

Sellistest villadest Potsdam põhimõtteliselt koosneski.

Meie käisime Sanssouci lossis. See oli minu lemmikloss. Tegu oli sisuliselt kuninga suvilaga. Ta oli väga suur, aga eelmise päeva kogemuse kõrval ikkagi hoomatav. Toad kuningale ja külla tulnud sõpradele. Nh, ja kuninga hobidele ka. Mammu oli lossidest nii küllastunud, et ei tulnudki sisse. Viga!!




Suvila ja aiake

 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar