esmaspäev, 5. september 2022

Suur perereis Sveitsi. 1-2

 Üle aastate tegime me perega autoreisi euroopasse. Mul on õnnestunud viimastel aasta (kümnetel) sellisest variandist kuidagi kõrvale nihverdada. Tegelikult ei ole ka raha eriliseks argumendiks, ajast rääkimata, et nii pikka maad autoga läbi sõita. Ainuke argument saab olla see, kui sulle lihtsalt meeldib autoga sõita. Noh, mulle niiväga ei meeldi. Kuna aga Tiidule just väga meeldib, siis me üle pika aja sellise retke ka ette võtsime.

Sõitsime viiekesi meie väikese KIA-ga. Etteruttavalt võin öelda, et läbisime kogu reisi jooksul 5400 kilomeetrit. Tüdrukud istusid kolmekesi taga ja ega neil seal just liiga palju ruumi ei olnud. Asjadest sai igaüks kaasa võtta ühe väikese kohvri, lisaks kastike toidumoonaga Sveitsi. 







Siin need reisisellid istuvad. Tegelikult istus suure osa ajast keskel Anna-Liisa, aga aeg-ajalt nad ikkagi vahetasid ka. Isegi mina istusin ühe vahetuse taga keskel.





Poola ja tema päevalilleväljad.

Üks keeldudest tulvil bensiinijaam kusagil Poola avarustes.


Esimesel päeval oli meil eesmärk sõita nii kaugele kui võimalik. Google maps pakkus meile sõiduks pisut üle 1000 kilomeetri.Paraku  me eksisime Poolas ära, sest GPS kaardid olid vanad ja kiirteed olid suletud. Sõitsime lõpuks mööda külavaheteid ja isegi munakiviteedeni jõudsime välja. Nägime seega päris Poolat ka, mis oli väga tore. Ega mööda kiirteid lennates ju tegelikult midagi ei näe, vahet pole, kas oled Poolas või Saksamaal või Sveitsis.

Õhtul, kui hotellini jõudsime, oli kõigil vibra sees pikast päevast. Sõime kõhud täis ja kadusime magama.


Teine päev.  Lodzist Nürnbergini.

Teine reisipäev oli taas kord auto ja sõit. Eesmärk, mille me ka täitsime :), oli jõuda õhtuks Nürnbergi. Nürnberg on väga ilus linn Baierimaal. Mulle vähemalt on Nürnberg seostunud natside sõjakuritegude kohtuprotsessidega peale Teist maailmasõda. Aga põhjus, miks see kohtuprotsess just seal toimus, peitub selles, et just siin sai Hitleri propagandamasin tuule tiibadesse.

Nürnbergis kogunesid iga aasta septembris natsipartei, kes pidas siin oma koosolekuid ja tõrvikurongkäike. Olete ju näinud dokumentaalfilmi, kus Hitler möödamarrsivaid vägesid tervitab. Siin see film tehtud ongi. Käisime ka sellel kongressiväljakul ja need mõõtmed on täiesti uskumatud. Kompleks laiub 11 ruutkilomeetril. Meie tõrvikurongkäikude sõbrad siin võivad sellistest mastaapidest ainult unistada.

Igal juhul, kui keegi Nürnbergi satub, siis igal juhul soovitan selle staadioni üle vaadata.

Muidu oli Nürnberg lihtsalt üks ilus saksa linnake. Või noh mis linnake, tegelikult ikka päris suur, poole miljoni elanikuga linn. Jalutasime õhtul linnas ja külastasime lisaks Nürnbergi kindlusele ka üht kohalikku õlleaeda. Esimesed hapukapsad ja vorstikesed said nahka pistetud, õllest rääkimata :)

Mammu Nürnbergi kongressiväljakul marssimas

Tegelikult oli meil Poolas veel üks täiesti programmiväline ja tore üllatus. Sõitsime suvalises kohas kiirteelt maa mingisse väikelinna, et pisut tankida ja selga sirutada. Täiesti ootamatult sattusime tõeliselt ilusasse vanalinna. Linna nimi oli täiesti hääldamatu ja meelde ka ei jäänud.

No on ju ilus! Nagu nukumajad :)



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar