reede, 9. august 2019

Soome- meie suvine klassika.

Nagu ikka, nii ka sel aastal- kogu pere dessant põhjanaabrite juurde Soome. Seekord oli elamumessil meie erihuvi saunad, kuna kodune saun on parajasti laiali lõhutud ja ootab nüüd uuesti üles ehitamist. Aga nägime muudki toredat. Vanus ei peaks küll veel sealmaal olema, aga kõige rohkem meeldisid meile seekord vanadekodud. Igal vanakesel oli kena stuudiokorteri mõõtu tuba koos pesemisvõimaluse, ilusa veranda ja omaette sissepääsuga. Lisaks oli siis maja peale, kus elas umbes 5 eakat, veel suurem salong seltsieluks. Tundus väga mõnus. Üheks majas elasid ainult üksikud härrad koos, neil oli salongis ka kamin, suured tugitoolid ja malelaud. Kõrvalmajas olid nii mehed kui ka naised ja isegi üks paar. Niimoodi oleks tore vana olla. Ehk muutub meie elu ka selleks ajaks nii mõnusaks, kui meie kord tuge ja seltsi vajame.

Messi parkimine oli organiseeritud hipodroomile. See hobune oli metallist ja üsna vagur.

Pildike Soome väikelinnast. Täitsa nagu oma kodu!


Uudishimuliku proua aken. Sellised peeglid on akende peal, et toast rahulikult näeks, mis õues  toimub. Eriti veel maja nurga taga!

Viimase päeva olime Helsingis. Külastasime uut raamatukogu, mis meile kõigile väga meeldis. 




Raamatukogu ( ja minu kaks tibukest) väljastvaates ka. 





Ajaloomuuseum kohe raamatukogu vastas. Me pidasime seda esialgu kirikuks. Kahjuks pääsesime seekord ainult fuajeesse, aga eks siis järgmine kord.
Mul oli kindel soov ära käia Amos Rexis. Sellest on nii palju räägitud. Tegu on siis suure kunstimuuseumiga, mis asub enam-jaolt maa all. See annab kõige muu kõrval ka võimaluse kõiki kunstisaali seinu näituste jaoks kasutada, sest aknaid seal ju pole. Lisaks on Amos Rexis suur kino, kus väidetavalt näidatakse ka väärtfilme, kohvikud ja muu. Maksma läks Amos Rex 50 miljonit. Näituseruumid näevad sees välja nagu tuleviku kosmoselaev. 
Pildiotsingu amos rex tulemus
Amos Rex välisvaates.



Üldse on Helsingis kesklinna viimastel aastatel palju ja minu meelest targasti investeeritud. Amos Rex, uus raamatukogu Oodi, Kiasma ja ajaloomuuseum on kõik väga lähestikku. Amos Rexi katus on omakorda jalutajate ja noorte rulatajate ja trikitajate kogunemiskohaks. Ümberringi on pargialasid erinevatele huvilistele, kas piknikuks või lastega mängimiseks. Väga mõnus elukeskkond minu meelest. Eesmärgiks olevat, et ka kehvema ilmaga (mida meie kliimas on enamus aastast) saaks kesklinnas mõnusalt ja kultuurselt aega veeta. Amos Rex meeldis mulle väga ja veel rohkem meeldib mulle kogu see kesklinna kontseptsioon. Tallinn, võta snitti! 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar