kolmapäev, 13. september 2023

London 2023-6 päev Oxford

  Mis kehvasti, see uuesti! Kuna eilne päev jäi meil ilma peigmeheta, siis laiendasime otsinguid ja võtsime täna ette pisut vanemad, üliõpilase eas kandidaadid. Etteruttavalt võib öelda, et väärilisi printse ei leidnud ka siit!

Oxford on suures osas ülikoolilinn. Palju rohkem, kui näiteks Tartu.

Ülikool koosneb 36 kolledzist, mis on kõik teatud maani iseseisvad, umbes nagu USA osariigid. Mingit otsa pidi on nad aga kõik Oxfordi ülikooli liikmed.

Võtsime Oxfordis ka giidiga tuuri, kuna muidu ei oleks me suurt midagi teada saanud ja muidu ei oleks me ka kusagile sisse pääsenud. Tuuri tegi meile üks kohalik üliõpilane. 

Tundus, et Harry Potteri Sigatüüka kool oli väga palju inspiratsiooni saanud just siinsetest õppeasutustest. Ka siin jagatakse inimesed majadesse, ainult sõõlamiskübarat ei ole. Õppetöö on väga intensiivne ja hoopis rohkem individuaalne kui meil. Väga palju on õppejõuga üks-ühele vestlusi ja tagasisidet. See eeldab ka väga palju iseseisvat tööd, et oleks, mida tagasisidestada. 



Bodley raamatukogu. See on üks vanimaid raamatukogusid Euroopas. Üks suurimaid samuti. Alates 1662 aastast on kokkulepe, et raamatukogu saab tasuta koopia kõikidest raamatutest, mis Inglismaal trükitakse. Nii neid sinna ikka on kogunenud. Ilmselgelt ei mahu kogu see mass raamatuid pildilnähtavasse pisikesse torni. Suur maht raamatukogust on maa all, samuti on see maa-aluste käikude kaudu ühenduses kõrvalolevate hoonetega. Ja lisaks on osa raamatuid veel hoopis kuskil mujal hoidlas. Aga Bodley raamatukogu kasutavad kõikide Oxfordi kolledzite tudengid. 

Sama kolledzi hooned on mõlemal pool teed. Et üliõpilased ei peaks talvel läbi külma ja vihma minema, tehti neile sillake.



Eksamiruum. Eksam toimub vestlusena õppejõudude ja eksaminandi vahel. Pealt kuulavad teised üliõpilased, kes samuti võivad vestlusesse sekkuda ja küsimusi küsida. Eksamid võivad venida väga pikaks.




Söögisaal. Tundus, et tudengid võtavad reeglina mitte ainult ühiselamu koha, vaid täispansioni. See tähendab, et nad saavad ka kolm korda päevas süüa. Lisaks pidavat meie giidi sõnul toimuma pidulikumad õhtusöögid koos õppejõududega- mitmekäigulised ja veinidega. Nende toimumise sagedus ja stiil erineb kolledzite lõikes, mõnes võib neid iga nädal ette tulla. Sellised õhtusöögid on siis väikese lisatasu eest.  Pildil on tulemas tavaline lõunasöök. On ju Sigatüüka stiil!  Tegelikult osa Potteri filmist tehtigi Oxfordis, näiteks Bodley raamatukogus. Söögisaali osas saadi samuti siit inspiratsiooni, aga kuna Sigatüüka söögisaal oli suurem, siis tegelikud võtted toimusid ikkagi stuudios.


Ühe kolledzi kabel.

Veel üks kolledzihoov. Kilest telgis toimus parajasti õppetöö.















See oli üks väga suur ja väga vana raamatupood. Veetsime siin päris pikalt aega ja Anna-Liisa tegi ka sisseoste. Mis iganes teema ka ei oleks huvitanud, raamat selle kohta oli igal juhul saadaval. Osa korruseid oli vist veel maa all. Väga inspireeriv.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar